Nieuws
5 april 2019

REKS maakt volledig circulair produceren mogelijk

KIVO Volendam, KRAS Recycling en KIVO Kosovo bundelen krachten

Project REKS is al geruime tijd in ontwikkeling door de partners KRAS, KIVO en KIVO Kosovo. Het doel van dit project is het nog beter gebruiken en hergebruiken van plastic verpakkingsmaterialen. De fabriek van REKS wordt gebouwd in Kosovo. Robert Kwakman – directeur van de KIVO Group – en Ben Kras – directeur van KRAS Recycling – vertellen over REKS.

Om volledig circulair te produceren begint het proces bij KRAS Recycling. Zij zamelen al het plastic afval in bij grote ondernemingen en distributiecentra. Vervolgens vervoeren zij dit naar REKS in Kosovo. Vanaf mei 2019 zal het afval bij REKS worden gesorteerd, gewassen en geregenereerd tot recyclaat. Voorheen werd dit in grote volumes in China gedaan. “Tegenwoordig gaat een klein deel nog steeds naar bestemmingen in Azië. Het grotere deel gaat nu naar de verbrandingsovens in Europa. Door in Kosovo te recyclen in eigen beheer kunnen we closed-loops creëren, waarmee we hoge kwaliteit garanderen. Daarnaast draagt het bij aan werkgelegenheid en ontwikkeling van Kosovo en het is minder belastend voor het milieu”, aldus Kras.


Bouw van REKS vordert gestaag.


KIVO Kosovo gaat een deel van het recyclaat inzetten bij de productie van diverse toepassingen, zoals afvalzakken en inzamelzakken. Kwakman geeft als voorbeeld: “KIVO levert momenteel honderdduizenden kilo’s inzamelzakken aan een grote supermarktketen, straks brengen we dit bij REKS in Kosovo. Daar worden er gerecyclede zakken van gemaakt en die verkopen we weer aan diezelfde supermarktketen. Zodoende heeft die supermarktketen straks nieuwe inzamelzakken van zijn eigen afvalplastic. Dat is duurzaam en ook veel goedkoper”.

Closed loop oplossingen

Door de huidige ontwikkeling binnen de plastic industrie is er steeds meer behoefte aan toepassingen die circulair verwerkt worden. In de toekomst hoopt REKS ook met meer closed loop oplossingen te komen. Denk bijvoorbeeld aan krimpfolies voor trays en sixpacks waar recyclaat in is verwerkt. Belangrijke spelers binnen de keten – zoals marketeers en bottelarijen – zullen dan echter ook mee moeten bewegen om de verpakking gezamenlijk duurzamer te maken.

De laatste jaren wordt er in Europa heel veel geld geïnvesteerd in sorteer- en recyclingfabrieken. De werkwijze van REKS is precies wat de Europese Unie en Nederlandse overheid de komende jaren willen zien: minder primaire grondstoffen en meer circulaire oplossingen.

Het kabinet wil dat Nederland meer grondstoffen gaat hergebruiken en minder afval gaat verbranden. Daarom gaan de tarieven binnenkort omhoog voor producten die niet recyclebaar zijn. De overheid is actief bezig met recycleplannen en dwingt bedrijven min of meer om bepaalde recycledoelstellingen te behalen. “Sinds het klimaatakkoord van Parijs zijn alle overheden aan het kijken hoe ze duurzamer kunnen opereren”, vertelt Kras. “Daar worden allerlei doelstellingen aan verbonden. Coca-Cola heeft bijvoorbeeld gezegd dat in 2025 al hun verpakkingen recyclebaar moeten zijn en het liefst van gerecycled materiaal zijn gemaakt. REKS kan daar oplossingen voor bieden.”

“We willen dit jaar dan wel beginnen met tien miljoen kilo afval, maar het doel is om binnen twee jaar de productiecapaciteit te verdubbelen. Daar hebben we al op ingespeeld”, aldus Kwakman.

Hoogstaand gerecycled plastic

“Er is op dit moment geen enkel ander bedrijf in Europa dat dit soort, kwalitatief hoogstaande, gerecyclede plastic producten tegen zo’n lage prijs en in enorme volumes kan leveren”, verzekert Kwakman. “Wij hebben daar op ingespeeld door gezamenlijk 82.000 vierkante meter grond te kopen in Kosovo op zo’n 7 km afstand van de KIVO fabriek in Kosovo.

Deze ontwikkelingen zijn van belang voor de toekomst van zowel KRAS als KIVO. Als plasticproducent is KIVO bijvoorbeeld volop aan het onderzoeken welke producten overbodig zijn, dunner kunnen worden en van gerecycled materiaal kunnen worden gemaakt. De niet-duurzame producten snijdt KIVO langzaam weg. “Ik denk dat KIVO over tien jaar alleen maar circulaire oplossingen realiseert, samen met partners. Duurzaamheid wordt de grootste kans voor ons allemaal”, vertelt Kwakman.

Samenwerken binnen de keten

Het is aan ons (de industrie) om te zorgen voor nog meer ontwikkelingen en praktische oplossingen tegen de nadelen van plastic. Zelfs om plastic te vervangen waar echt betere alternatieven toepasbaar zijn. Kwakman: “Wij zijn altijd bezig met innovatie en willen uiteindelijk zorgen voor een toekomstbestendig product waar we trots op kunnen en mogen zijn. REKS is een onderdeel daarvan, maar voor ons gaat dit nog verder dan de directe invloedssfeer. Door samen te werken binnen de keten van grondstof tot eindgebruik en hergebruik, maar ook met (lokale) overheden en instituten kunnen we onderzoek, voorlichting, bestrijding en slimme infrastructuren mogelijk maken”.

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op
Question Image

Antwoorden
op veelgestelde vragen

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over onze duurzame verpakkingsoplossingen en services.

Veelgestelde vragen

Bekijk ook

Officieel hergecertificeerd: QA-CER Recycled Content onder Systeem 2! afbeelding
Nieuws
5 december 2024

Officieel hergecertificeerd: QA-CER Recycled Content onder Systeem 2!

KIVO wint MVO Partner Awards 2024 afbeelding
Nieuws
14 november 2024

KIVO wint MVO Partner Awards 2024

KIVO is verheugd om te melden dat wij de MVO Partner Awards...
Overschakelen van complexe multi-laminaten naar mono-PE, tot 25% gewichtsbesparing en volledig recyclebaar: de nieuwe duurzame diepvriesverpakking voor Bonduelle afbeelding
KlantcasesMedia
30 juli 2024

Overschakelen van complexe multi-laminaten naar mono-PE, tot 25% gewichtsbesparing en volledig recyclebaar: de nieuwe duurzame diepvriesverpakking voor Bonduelle