Wet- en regelgeving
21 november 2023

Inzicht in de impact van PPWR op krimpfolies voor voedsel- en drankverpakkingen

Terwijl we door het veranderende verpakkingslandschap navigeren, is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van veranderingen in de regelgeving die onze sector kunnen beïnvloeden. PPWR, of Plastic Packaging Waste Regulation, is zo’n regelgeving waarvan het belangrijk is om op de hoogte te zijn.

Belangrijke doelstellingen van de PPWR zijn om ervoor te zorgen dat alle verpakkingen tegen 2030 op een economisch haalbare manier herbruikbaar of recyclebaar zijn en om de opname van gerecyclede inhoud te stimuleren, oververpakking aan te pakken en verpakkingsafval te verminderen.

Op basis van deze doelstellingen is het duidelijk dat er ook gevolgen zullen zijn voor krimpfolieverpakkingen. In dit artikel op onze website proberen we ons huidige inzicht in deze mogelijke implicaties te delen.

Auteur: Theo Schilder, Directeur Business Development bij KIVO Plastic Verpakkingen.

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat de PPWR nog steeds een werk in uitvoering is. Sinds de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement heeft gestemd over voorgestelde wijzigingen van de ontwerpverordening, die in november 2022 door de Europese Commissie is geïntroduceerd, hebben we echter wel een goed idee van de richting die de definitieve wetgeving zal weerspiegelen.

PPWR: Beperkingen

Eén van de meest opvallende maatregelen is het geplande verbod op krimpfolie voor multiverpakkingen die aan consumenten worden verkocht. De exacte voorgestelde tekst voor de beperking luidt nu:

‘’Er komt een verbod op plastic verpakkingen die op een verkooppunt worden gebruikt om goederen te groeperen en die worden verkocht in flessen, blikjes, blikken, potten, kuipen en pakjes – die ontworpen zijn als gemaksverpakking – om consumenten in staat te stellen of aan te moedigen meer dan één product te kopen. Dit sluit gegroepeerde verpakkingen uit die nodig zijn om de afhandeling bij de business-to-business-distributie te vergemakkelijken”.

Met andere woorden: vanaf 31 december 2027 (zoals gelezen in de wijziging van artikel 22) kan plastic krimpfolie niet langer worden toegepast voor multiverpakkingen die aan consumenten worden verkocht.

Vooral in Westerse ontwikkelde landen, waar dergelijke verpakkingen grotendeels worden weggegooid en vervolgens op de juiste manier te worden gerecycled, zijn wij van mening (en uit onderzoeken blijkt) dat een dergelijk verbod waarschijnlijk een netto negatief effect op het milieu zal hebben. Helaas hebben dergelijke bezwaren niet voldoende steun gekregen in het EP.

Gerecyclede inhoud

De krimpverpakking die wordt toegestaan, is de verpakking die nodig is om de afhandeling in de B2B-distributie te vergemakkelijken. Dit is nog steeds een groot, grotendeels onbedrukt, deel van het totale huidige volume. In sommige markten, zoals die van Groot-Brittannië, zijn er al (belasting)maatregelen van kracht om het gebruik van gerecyclede inhoud in plastic verpakkingen te stimuleren. Dit is nog niet hetzelfde als een ‘verordening’ en met PPWR zal dat veranderen.

Volgens het PPWR-voorstel moeten niet-contactgevoelige verpakkingen (zoals krimpfolie voor flessen, blikjes, enz.) vanaf 1 januari 2030 minimaal 35% post-consumer gerecycled materiaal (PCR) bevatten. Dit percentage moet tegen 1 januari 2040 stijgen naar 65%. Wanneer de juiste kwaliteit PCR-granulaat beschikbaar is, is de doelstelling van 35% nu al haalbaar. Zelfs zonder de noodzaak om de dikte verder te vergroten als compenserende maatregel. We hebben succesvolle gebruiksscenario’s die dit aantonen. De groei naar 65% zal een grotere uitdaging zijn, zowel wat betreft de kwaliteit als de kwantiteit van de beschikbare PCR. Samen met onze klanten gaan we verder innoveren om daarin te slagen.

Recyclebaarheid

Op het gebied van recycling voorzien wij momenteel geen uitdagingen. Integendeel; op basis van onze inzichten worden LDPE-krimpverpakkingen al op grote schaal gerecycled. De vraag naar dergelijk afval is groot en onder de juiste omstandigheden kunnen closed loops worden opgezet. Samen met SCG/KRAS Recycling en REKS LLC beheren we al stabiele stromen plastic afval (tot 18K ton per jaar) dat wordt ingezameld bij winkelketens en dat een groot deel gebruikte B2B-krimpverpakkingen bevat. Dit wordt gescheiden, gewassen en gerecycled tot rLDPE Natural PCR en wordt vervolgens gebruikt bij de productie (blaasfilmextrusie) van een nieuwe krimpfilm tot 50% PCR.

Onze kijk op PPWR

Als het gaat om krimpfolie, vooral voor B2B-distributie, zou het een no-brainer moeten zijn om nu al de mogelijkheden te onderzoeken om de PCR-inhoud te maximaliseren, met behoud van dezelfde dikte en drukbaarheid. Het zal het milieu helpen en het kan al een financieel voordeel opleveren in sommige markten (zoals in Spanje en Groot-Brittannië) waar al belastingmaatregelen van kracht zijn. Ook zal het u helpen uw verpakkingen PPWR-proof te maken.

Houd ons in de gaten voor meer updates over dit onderwerp terwijl we de dynamische wereldverpakkingsregelgeving verkennen.

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op
Question Image

Antwoorden
op veelgestelde vragen

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over onze duurzame verpakkingsoplossingen en services.

Veelgestelde vragen
Theo Schilder
Director of Business Development

"*" geeft vereiste velden aan

Voor- en achternaam**

We helpen u graag
neem contact op

Wij leveren een actieve bijdrage aan het leveren van hoogwaardige, duurzame plastic verpakkingen en hechten grote waarde aan open communicatie met onze klanten, leveranciers en partners. Of u nu vragen heeft over onze producten, meer wilt weten over onze duurzaamheidsinitiatieven, of interesse heeft in een samenwerking, wij staan klaar om u te helpen.

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op

Bekijk ook

Tariefdifferentiatie 2.0 voor plastic verpakkingen afbeelding
Wet- en regelgeving
14 januari 2025

Tariefdifferentiatie 2.0 voor plastic verpakkingen

Downcycling: Wat is het en waarom streven wij naar hoogwaardige recycling? afbeelding
Recycling
17 december 2024

Downcycling: Wat is het en waarom streven wij naar hoogwaardige recycling?

Mechanische recycling afbeelding
Recycling
17 december 2024

Mechanische recycling

Mechanische recycling van kunststoffen: Waarde, voordelen en uitdagingen