HDPE staat voor hoge dichtheid polyetheen (in het Engels: High Density Polyethylene) en is te herkennen aan het knisperende karakter van de folie
Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen, een stof die wordt gewonnen uit aardolie. HDPE folie wordt gemaakt met een katalysator, door middel van een lagedrukproces. Doordat het geproduceerd wordt onder lage druk ontstaan lineaire ketens met weinig zijtakken. Hierdoor kunnen moleculen zich goed organiseren waardoor er een hoge kristallisatiegraad ontstaat. Hoe hoger de kristallisatiegraad, hoe hoger de dichtheid. Hierdoor ontstaat een sterke, stugge, vloeistofdichte en slijtvaste folie.
HDPE wordt veel gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld vuilniszakken, hemddraagtassen en beschermfolie.
Voordelen van HDPE (folie)
- HDPE is bestand tegen veel industriële en levende chemicaliën en kan de corrosie van sterke oxidatiemiddelen, organische oplosmiddelen en zouten op zuurbasis weerstaan.
- HDPE is waterdicht en niet-hygroscopisch (water-aantrekkend).
- HDPE is zeer goed bewerkbaar en geschikt voor smeltlassen.
- HDPE is vier tot vijf keer zo hard als LDPE-folie en zeer sterk en slagvast.
- HDPE is goed UV-resistent.
- HDPE is geurloos en niet-toxisch. Het is daarom ook geschikt voor voedselverpakkingen en kleding.
Een ander groot voordeel van HDPE-folie is dat er weinig materiaal nodig is om een product te maken. Hierdoor is er voor de productie relatief weinig energie nodig. Daarnaast zorgt het ook voor minder CO2-uitstoot dan andere verpakkingsmaterialen omdat het zo licht is en weinig volume heeft. Daarnaast is het materiaal goed te recyclen. Daar wordt hieronder meer over verteld.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact op met een van onze ervaren werknemers via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.