Wet- en regelgeving
14 december 2023

Subsidiemogelijkheden voor verpakkingslijnen

Het verduurzamen van plastic verpakkingen staat bij veel bedrijven steeds hoger op de agenda. Dit is te zien in de toenemende vraag naar plastic verpakkingen die recyclebaar zijn en/of gerecycled materiaal bevatten. Deze vraag wordt mede aangejaagd door maatregelen vanuit de overheid. Denk hierbij aan beschikbare (investerings)subsidies of het verhogen/verlagen van belastingen. Als producent van duurzame plastic verpakkingen stimuleren wij deze ontwikkeling. Eén van de subsidiemogelijkheden m.b.t. het verduurzamen, is een subsidie voor het aanpassen van jouw verpakkingslijn zodat ze geschikter zijn voor het verpakken met duurzame(re) materialen.

Subsidie duurzame bedrijfsmiddelen

Om de verpakkingslijn te kunnen verduurzamen kan het zijn dat er geïnvesteerd moet worden om noodzakelijke aanpassingen door te voeren. De overheid stimuleert dit en daarom komen zij bedrijven tegemoet met landelijke investeringssubsidies, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-investeringsaftrek, oftewel MIA kun je als bedrijf profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot maximaal 45% van het investeringsbedrag. Deze aftrek biedt je de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. Het percentage van maximaal 45% komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Als bedrijf kun je met de MIA-regeling door de investering in duurzame bedrijfsmiddelen, dus een hoop belastingvoordeel behalen waardoor het financieel nog aantrekkelijker wordt om te verduurzamen.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Ook met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kan er een belastingvoordeel worden behaald. Met de Vamil-regeling is het mogelijk om tot wel 75% van de investeringskosten af te schrijven. Dit percentage mag door een door jou gewenst tijdstip worden afgetrokken, waardoor het je een liquiditeits- en rentevoordeel oplevert.

Voor wie zijn de MIA en Vamil?

De MIA en Vamil regelingen zijn niet alleen exclusief voor grote bedrijven in de markt. Integendeel, ze zijn er voor alle bedrijven in de Nederlandse markt die willen investeren in duurzame bedrijfsmiddelen en technieken. Of het nu gaat om een klein bedrijf dat zijn verpakkingslijn wil upgraden of om een grotere onderneming die een geheel nieuwe duurzamere verpakkingslijn wil aanschaffen zodat het kan afstappen van bijvoorbeeld niet recyclebare multilayer verpakkingen naar recyclebare mono-verpakkingen.

Ben je van plan om het productieproces naar een duurzamer niveau te tillen door te investeren in het optimaliseren van de verpakkingslijn? Overweeg dan zeker om te kijken naar de twee bovenstaande aftrekregelingen die je een flink voordeel kunnen opleveren.

Meer informatie over subsidieregelingen omtrent het investeren in duurzamere productieprocessen voor jouw verpakkingslijn? Neem dan contact met ons op!

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op
Question Image

Antwoorden
op veelgestelde vragen

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over onze duurzame verpakkingsoplossingen en services.

Veelgestelde vragen
Theo Schilder
Director of Business Development

Bekijk ook

Alles wat je moet weten over Verpact afbeelding
Wet- en regelgeving
8 maart 2024

Alles wat je moet weten over Verpact

Inzicht in de impact van PPWR op krimpfolies voor voedsel- en drankverpakkingen afbeelding
Wet- en regelgeving
21 november 2023

Inzicht in de impact van PPWR op krimpfolies voor voedsel- en drankverpakkingen

Is al het plastic recyclebaar? afbeelding
Recycling
15 augustus 2023

Is al het plastic recyclebaar?