FAQ over PE
18 december 2020

Hoe wordt plastic gemaakt?

Waar wordt plastic van gemaakt?

Plastic wordt voornamelijk gemaakt van ruwe aardolie. Deze aardolie wordt allereerst uit de grond gepompt.

Ruwe aardolie is een mix van diverse verbindingen van verschillende omvang en eigenschappen. In een olieraffinaderij zuiveren ze het aardoliemengsel door destillatie. Bij een distilleringproces scheid je de verschillende vloeistoffen die in het product zitten door deze te koken. Elke vloeistof, ook wel fractie genoemd, heeft een verschillend kookpunt, hierdoor kunnen de vloeistoffen makkelijk worden gescheiden.

Wat er uiteindelijk over blijft van aardolie zijn voornamelijk brandstoffen, bijvoorbeeld benzine en kerosine, maar ook stoffen die worden gebruikt voor de productie van kunststof. Ongeveer 20% van de ruwe olie wordt omgezet in een fractie van koolwaterstoffen die ruwe benzine oftewel nafta genoemd wordt. Nafta krijgt daarna nog een nabehandeling om ongewenste componenten te verwijderen. Het mengsel is dan gereed voor de volgende stap in het productieproces: het kraken.

Het Nafta moet nog verder worden opgedeeld in kleinere deeltjes. Dat gebeurt in zogenaamde Naftakrakers door middel van stoomkraken. Dit is een proces waar moleculen onder extreem hoge temperaturen het Nafta als het ware in stukjes wordt gehakt tot monomeren zoals Etheen, propeen en vele andere verbindingen. Monomeren zijn de basisgrondstoffen voor de petrochemische industrie en zijn de bouwstenen voor het kunststof.

De grootste raffinaderij en grootste kraker van Europa staan in Antwerpen, maar ook in andere havensteden in Noord-west Europa staan grote installaties. Dat is niet toevallig. De olie wordt van oudsher vanuit de olieplatforms naar de havens verscheept. Het is het meest efficiënt om dan ook daar de verwerking te laten plaatsvinden.

Monomeren zijn zo klein dat ze niet te zien zijn met het blote oog. Ze zijn ook gasvormig. Dat maakt het een uitdaging om te vervoeren. Dit wordt gedaan met grote pijpleidingen vanuit de krakers naar de petrochemische plants. In de petrochemische plants vindt de productie van het kunststof plaats. Dit proces is het best te omschrijven als het aan elkaar rijgen van de monomeren tot een grote ketting. De ketting van monomeren, wordt een polymeer, oftewel de kunststof genoemd. In de polymeerchemie spreek je alleen niet over een ketting, maar over een keten. Polymeerketens kunnen verschillen in monomeersamenstelling, lengte, aantal zijketens, de positie van zijketens enz. U kunt zich wel voorstellen dat er op deze manier een eindeloos aantal soorten kunststof bestaan met ieder zijn eigen eigenschappen en een ontelbaar aantal toepassingen. Het wordt in korrel- of poedervorm gefabriceerd en geleverd aan de plastic-fabrikanten. Dat zijn bedrijven die de korrels dan weer verder verwerken tot het plastic wat u elke dag gebruikt.

Van korrel tot plastic

Wanneer de korrels zijn aangekomen vanuit een petrochemische plant bij een plastic-fabrikant, zullen de korrels worden opgeslagen in grote silo’s. Vanuit deze silo’s worden de korrels door buizen naar de zogeheten ‘extruders’.

Bij het extruderen worden PE-korrels verhit en gesmolten in een cilinder met daarin een draaiende schroef (de extruder). De draaiende schroef perst de gesmolten PE-korrels naar voren en zorgt ervoor dat het materiaal door een extrusiespleet stroomt. De extrusiekop geeft de gewenste vorm (buis). Uit de spuitkop van de extruder komt een buis met een heel dunne wand. Deze wordt met lucht opgeblazen, waardoor in een continu proces een enorme plastic ballon ontstaat. Als die afgekoeld is, wordt de buisfolie gewikkeld en eventueel opengesneden tot folie.

Hieronder ziet u een schematische weergave van hoe dit in zijn werk gaat.

extruderen van plastic

Van plastic tot plastic verpakking

Een van de dingen die je kunt maken van plastic zijn plastic verpakkingen. Wanneer de folie op een rol is gewikkeld moet deze uiteindelijk nog worden bewerkt zodat het een verpakking kan zijn. Om dit te doen moet de rol eerst langs de confectie afdeling. Hier wordt de plastic rol gesneden, en geseald om als eindproduct te dienen. Eindproducten binnen KIVO zoals visvellen, autostoelhoezen, meubelhoezen, kratzakken en vuilniszakken. Indien het wenselijk is voor de klant kunnen wij de producten ook flexodrukken binnen onze flexodrukkerij.

Wanneer de plastic verpakkingen de juiste vorm hebben worden ze ingepakt en gereed gemaakt voor transport naar klanten wereldwijd. Hierna kunnen de plastic verpakkingen eventueel nog gerecycled worden mits het schoon en goed gescheiden wordt bij bijvoorbeeld onze eigen recyclingfabriek REKS.

 

Heeft u vragen na het artikel; hoe wordt plastic gemaakt? Neem dan contact met ons op!

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op
Question Image

Antwoorden
op veelgestelde vragen

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over onze duurzame verpakkingsoplossingen en services.

Veelgestelde vragen
Theo Schilder
Director of Business Development

"*" geeft vereiste velden aan

Voor- en achternaam**

We helpen u graag
neem contact op

Wij leveren een actieve bijdrage aan het leveren van hoogwaardige, duurzame plastic verpakkingen en hechten grote waarde aan open communicatie met onze klanten, leveranciers en partners. Of u nu vragen heeft over onze producten, meer wilt weten over onze duurzaamheidsinitiatieven, of interesse heeft in een samenwerking, wij staan klaar om u te helpen.

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op

Bekijk ook

Alles wat je moet weten over Verpact afbeelding
Wet- en regelgeving
8 maart 2024

Alles wat je moet weten over Verpact

Subsidiemogelijkheden voor verpakkingslijnen afbeelding
Wet- en regelgeving
14 december 2023

Subsidiemogelijkheden voor verpakkingslijnen

Inzicht in de impact van PPWR op krimpfolies voor voedsel- en drankverpakkingen afbeelding
Wet- en regelgeving
21 november 2023

Inzicht in de impact van PPWR op krimpfolies voor voedsel- en drankverpakkingen