FAQ over PE
13 december 2024

Wat is zwerfafvalgevoelig plastic?

Zwerfafvalgevoelig plastic is plastic verpakkingsmateriaal dat een grotere kans heeft om in de natuur of op straat terecht te komen dan andere soorten plastic verpakkingen. Dit gebeurt vaak omdat deze verpakkingen buitenshuis worden gebruikt of onderweg worden weggegooid. Denk hierbij aan:

  • Flesjes zonder statiegeld: Vooral kleine drankflesjes die gemakkelijk mee te nemen zijn.
  • Snoepverpakkingen: Klein, licht en vaak achteloos weggegooid.
  • Fastfoodverpakkingen: Worden vaak direct na gebruik buiten weggegooid.
  • Vuilniszakken: Kunnen openscheuren en door de wind verspreid worden.

Er zijn ook plastics die minder zwerfafvalgevoelig zijn. Deze verpakkingen worden doorgaans binnenshuis gebruikt en correct weggegooid:

Oorzaken van zwerfafvalgevoelig plastic

Zwerfafvalgevoelig plastic ontstaat door verschillende factoren:

  1. Gebrek aan afvalbakken: Vooral in drukke binnensteden, parken en langs snelwegen zijn er soms onvoldoende afvalbakken.
  2. Windgevoeligheid: Lichtgewicht plastic verpakkingen kunnen gemakkelijk wegwaaien, zelfs uit een prullenbak of vuilniswagen.
  3. Menselijk gedrag: Niet iedereen gooit afval correct weg, vaak door gemakzucht of onwetendheid.
  4. Onvoldoende bewustzijn: Sommige gebruikers realiseren zich niet hoe schadelijk zwerfafval kan zijn.
  5. Gebruik buitenshuis: Zwerfafval ontstaat alleen wanneer een verpakking in het milieu terechtkomt. Dit gebeurt voornamelijk bij verpakkingen die buitenshuis gebruikt en weggegooid worden, zoals flesjes, snoeppapiertjes en fastfoodverpakkingen. Verpakkingen die binnenshuis worden gebruikt, zoals broodzakken, groente- en fruitzakken en verzendverpakkingen, hebben veel minder kans om in de natuur terecht te komen.

KIVO’s focus op niet-zwerfafvalgevoelige verpakkingen

Bij KIVO Plastic Verpakkingen richten we ons voornamelijk op de ontwikkeling en productie van verpakkingen die binnenshuis of binnen de muren van bedrijven worden gebruikt. Deze verpakkingen, zoals:

  • Verzendverpakkingen
  • Binnenshuis gebruikte folie
  • LDPE- en HDPE-oplossingen voor industriële toepassingen

Deze producten hebben een veel lagere kans om als zwerfafval in het milieu te belanden. Omdat ze binnenshuis gebruikt worden, komen ze doorgaans in gecontroleerde afvalstromen terecht, zoals bedrijfsrecycling en gescheiden inzameling. Dit minimaliseert de kans dat deze verpakkingen bijdragen aan het zwerfafvalprobleem.

Door te focussen op verpakkingen die niet gevoelig zijn voor zwerfafval én door te zorgen dat onze producten 100% recyclebaar zijn, draagt KIVO actief bij aan het verminderen van de milieu-impact van plastic verpakkingen.

De rol van statiegeld bij het tegengaan van zwerfafval

Statiegeldsystemen hebben bewezen effectief te zijn in het verminderen van zwerfafval. Sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland in 2021 is het aantal plastic flesjes in zwerfafval met meer dan 70% afgenomen. Ook de uitbreiding naar blikjes in 2023 helpt aanzienlijk.

Hoe werkt statiegeld?

  • Consumenten betalen een kleine toeslag (bijv. €0,15) bij aankoop van een flesje of blikje.
  • Deze toeslag wordt terugbetaald wanneer de verpakking wordt ingeleverd bij een inleverpunt.

Het succes van statiegeld laat zien dat financiële prikkels consumenten stimuleren om verpakkingen correct weg te gooien.

Zwerfafval in het algemeen

Zwerfafval is één van de vervelendste pijnpunten van plastic verpakkingen. Zwerfafval kost jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan opruimkosten, het trekt ongedierte aan en het kan de bodem vervuilen. Het is dus slecht voor mens, dier en natuur. Wanneer zwerfafval in de oceaan belandt kunnen zeedieren dit opeten of er verstrikt in raken. Het kan ook voorkomen dat mosselen, garnalen of andere zeedieren deze stukjes plastic opslaan in hun lichaam. Hierdoor komen de stukjes plastic dan weer terecht in onze voedselketen.

Volgens schattingen komt er jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar terecht op straat of in de natuur. Wanneer dit zwerfafval de zee of rivieren bereikt door bijvoorbeeld de wind, dan kan dit bijdragen aan de zogenaamde “plastic soep”.

Zwerfafval vergaat nauwelijks. Een snoeppapiertje doet er minstens 20 jaar over om te vergaan, eenzelfde verpakking van plastic minstens 100 jaar en een aluminium frisdrankblikje vergaat bijna helemaal niet. Dit maakt duidelijk dat het tegenhouden van zwerfafval, en dus zwerfafvalgevoelig plastic, van groot belang is om de negatieve invloed op mens, dier en natuur tegen te gaan.

Heeft u vragen over zwerfafvalgevoelig plastic naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact op met één van onze productspecialisten, via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op
Question Image

Antwoorden
op veelgestelde vragen

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over onze duurzame verpakkingsoplossingen en services.

Veelgestelde vragen
Theo Schilder
Director of Business Development

"*" geeft vereiste velden aan

Voor- en achternaam**

We helpen u graag
neem contact op

Wij leveren een actieve bijdrage aan het leveren van hoogwaardige, duurzame plastic verpakkingen en hechten grote waarde aan open communicatie met onze klanten, leveranciers en partners. Of u nu vragen heeft over onze producten, meer wilt weten over onze duurzaamheidsinitiatieven, of interesse heeft in een samenwerking, wij staan klaar om u te helpen.

Team Image

Onze collega’s staan u graag te woord!

Ons team van experts staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de beste duurzame verpakkingsoplossingen.

Neem contact op

Bekijk ook

Tariefdifferentiatie 2.0 voor plastic verpakkingen afbeelding
Wet- en regelgeving
14 januari 2025

Tariefdifferentiatie 2.0 voor plastic verpakkingen

Downcycling: Wat is het en waarom streven wij naar hoogwaardige recycling? afbeelding
Recycling
17 december 2024

Downcycling: Wat is het en waarom streven wij naar hoogwaardige recycling?

Mechanische recycling afbeelding
Recycling
17 december 2024

Mechanische recycling

Mechanische recycling van kunststoffen: Waarde, voordelen en uitdagingen